Caut spațiu civilizat, lângă stadion
+ fotbal în apă, frații noștri turci, sportul profesion... amator din comunism și genericul unui joc care ne-a consumat multă viață
Părerea ediției
Zilele trecute am dat peste un material din GSP care adună investițiile statului român în stadioane destinate fotbalului profesionist. Șoc! Sumele sunt imense, iar cheltuielile începute odată cu reconstrucția Arenei Naționale din București se tot adună de ani de zile, fără ca rezultatele din teren să fie pe măsură. Să nu ne îmbătăm cu apă caldă, după cum zicea maestrul Pițurcă. Rezultatele de la EURO sau parcursul FCSB din cupele europene sunt mai degrabă niște întâmplări fericite într-un peisaj dezolant. O victorie cu Ucraina sau PAOK nu sunt justificări pentru miliardele de euro pe care statul român le-a cheltuit până acum pe stadioane mari.
Doar o mică parte din investiții se justifică pe bune. Naționala are nevoie de un stadion pe care să joace în condiții bune meciurile de pe teren propriu. La fel poate că e și cazul unor cluburi care adună suporteri la meciurile de acasă, deși, dacă ne uităm la media spectatorilor din sezonul actual al Ligii 1, doar Dinamo, Rapid și UTA reușesc să umple mai mult de jumătate din tribună (pe Farul nu îi iau în considerare pentru că sunt exilați la Ovidiu, pe un stadion de 4.500 de locuri. Vorbim când vor aduna mai mult de 2.600 de spectatori la meciurile de pe noua arenă).
În contextul ăsta, mi-a revenit în minte o întrebare pe care mi-o tot pun de ceva vreme: de ce a ajuns statul român să arunce bani pe fereastră pentru construcții noi în Ghencea, Alexandria, Târgoviște, Slatina sau Timișoara (mă refer la al doilea stadion care se ridică). Nu zic că echipele astea nu merită să primească bani pentru pentru dezvoltarea sportului, dar nu ar fi mai logic ca ei să se ducă la bază, spre copii și juniori? Oamenii se zbat de ani de zile prin ligile inferioare, fără nici un fel de plan de îmbunătățire a situației fotbalistice pe termen lung. De ce să nu deviem sumele spre baze sportive prin cartiere și filiale ale echipelor la care să aibă acces toți copii? Dacă mă urmăriți de mai multe ediții, îmi cunoașteți obsesiile. Sincer, poate că ar merita ca un club sau oraș să fie eligibil pentru un nou stadion, doar după ce numărul tinerilor și tinerelor care practică fotbalul acolo a crescut constant timp de zece ani; sau alt criteriu de genul ăsta.
Revenind la nedumeririle personale, un bec mi s-a aprins serile trecute, în Ghencea. Gard în gard cu stadionul se construiește o măreție imobiliară destinată ălora mai bogați, dacă ne ne luăm după reclama pe care și-o fac.
Spații verzi, zonă sportivă, relaxare… genul de beneficii pe care azi Bucureștiul le mai propune doar celor care își permit peste 100.000 de euro pe două camere. Zona e în plin boom imobiliar, de altfel. Peste drum, fosta fabrică Tricodava a fost înlocuită de ansambluri similare. Plimbându-mă pe lângă șantier și amintindu-mi seminostalgic niște momente mai puțin demne de povestit din trecutul cartierului, mi-au apărut în minte vorbele unui domn cu care făcusem un interviu despre viața în Drumul Taberei acum vreo 10 ani. Mi-am dat seama că ele explică destul de bine care e treaba cu toate stadioanele astea noi.
Printre alte întrebări ale discuției noastre am ajuns și la granițele percepute ale cartierului. În general, la Drumul Taberei e simplu. La nord e calea ferată dezafectată care se transformă azi în Parcul Liniei, la vest e Valea Oltului, iar în est Răzoare (terminați cu prostiile, AFI nu e în Cotroceni). Răspunsul intervievatului meu s-a complicat însă în sud, unde cartierul se termina la Bulevardul 1 Mai. Tot ce era dedesubt pe hartă era, pentru el, altceva: Ghencea. L-am întrebat de ce face diferența asta? Simplu: considera Drumul Taberei un cartier de oameni educați și civilizați, spre deosebire de partea cealaltă pe care o lega de interlopeala de la Hanul Drumețului și de bătăile și huligăneala de la stadion.
Salt în prezent și găsim azi aici lumea "bună" care își cumpără apartamente scumpe cu priveliște spre stadion și acces la baza sportivă. Banii sparți de stat pe stadion nu au, de fapt, atât de mult treabă cu fotbalul. Sigur, există mereu niște echipe care folosesc noile construcții pentru că trebuie justificată birocratic investiția. Dar, de fapt, cred că rolul investițiilor poate fi înțeles la fel de bine și în exteriorul terenului de joc. Stadioanele astea reprezintă o formă de capital simbolic pentru autoritățile care se folosesc de ele ca să arate votanților că civilizează spațiul. Și, dacă vorbim de orașe cu dezvoltare imobiliară pe steroizi, mai băgăm în ecuație și niște profituri frumoase care ies din noul statut al zonelor.
Simplificând un pic, capitalul simbolic se referă la resursele unui individ de a demonstra că este o persoană onorabilă, care a reușit o contribuție semnificativă pentru societate. Or ce poate fi mai simbolic pentru contribuția unor autorități la civilizarea semnificativă a unei zone urbane sau a orașului pe de-a-ntregul decât construirea unui stadion nou? (1) Fotbalul place; nu e microbist care nu se minuna la stadioanele moderne ale Europei în vremurile în care la noi în tribune te bătea ploaia și te pișai la gard sau pe scările de acces, că din toalete nu știi dacă supraviețuiai. Acum avem și noi modernitate cu acoperiș, WC ok, gazon, arhitectură. Fotbal mai puțin, dar asta nu e momentan prea relevant. (2) Banii nu vin de la bugetul instituțiilor beneficiare, ci de la centru. Modernizarea se face din bugetul CNI, dar primarii sau oamenii din ministere se bat pe locurile din față la inaugurări. Birocrații de la CNI sunt irelevanți, ce rămâne e că în mandatul lui X s-a făcut noul stadion. El sau ea a scăpat orașul de carcasele sportive dărăpănate rămase din comunism și a lăsat în urmă o arenă ca afară. (3) Bonus extra, dacă ai spațiu pe lângă pentru construirea de blocuri, că acum că ai zona bună, merge să mulgi și niște bani de la oamenii care caută ansamblurile noi din oraș. Sau dacă nu bagi blocuri, măcar faci loc unui festival, că nu mergea să organizezi Untold pe căzătura care ajunsese Stadionul Ion Moina înainte de demolare.
Scara la care se întâmplă schimbările astea diferă de la un oraș la altul, în funcție și de alți factori precum puterea economică sau atractivitatea pentru clasele medii. Alexandria sau Târgoviște nu sunt Cluj sau București ca să vorbim despre festivaluri și dezvoltare imobiliară accelerată. Dar, chiar și aici, parcă e frumos să vezi o clădire nouă, care promite fotbal. Din păcate, temerea mea e că majoritatea vor rămâne doar cu promisiunile. Multe stadioane noi vor fi folosite mult sub capacitate, iar civilizarea asta simbolică va trebui întreținută cu costuri ca naiba de mari de bugete instituționale care ar fi putut să fie cheltuite mult mai deștept pe zona de sport.
Sunt curios, dacă locuiți în orașe în care apar stadioane noi, cum "au ridicat" ele zona? Diferențele astea locale sunt foarte relevante. Dacă cineva are exemple, îl/o aștept să discutăm în comentarii.
Știai de asta?
Dă-le oamenilor un loc și vor încropi două porți pentru un joc de fotbal. Aparent, nu e musai ca terenul să fie în stare solidă, în ciuda reglementărilor UEFA legate de configurația stadioanelor. Fotbalul se joacă oriunde; dacă vrei cu adevărat, poți, așa cum zicea o veche reclamă. Click pe imagine pentru reportaj.
Fani patrimoniu
Imaginea are calitatea ideilor lui Gigi, dar sunetul… Închide ochii și lasă urechile să se delecteze cu frumusețea violentă a vocilor a mii de oameni care scandează numele echipei la început de meci. Dacă ți se părea că mulțimile astea sunt haotice, ascultă cât de bine își coordonează liniștea înaintea erupției vocale: Beșiktaș, Beșiktaș!
Nu strâmba, cu mustața ta!
Nu te duceai, că nu aveai treabă cu programul, adică practic cu muncitorii de rând, cum vine vorba. Noi aveam programul nostru, deși mai ieșea scandal câteodată, să știi. Când mergea echipa prost, ne amenința: „Vă băgăm în producție!” Și asta era sperietoarea la noi. Aoleu!
Aurel Dragu a fost fotbalist la Focșani, în perioada comunistă. În vremea aia profesionismul era interzis, fiind considerat o practică burgheză, menită doar să îmbogățească proprietarii echipelor. În comunism, fotbaliștii erau simpli oameni ai muncii care practicau sportul din pasiune, după program.
FC Newsletter OST
Un pic de nostalgie 90istă, ca să fac newsletter-ul atrăgător și pentru tineret. Nu știu cum au ajuns punkiștii de la Chumbawamba pe genericul de la FIFA 98 Road to World Cup, dar cine i-a băgat acolo mare om a fost. 27 de ani mai târziu, de la primele acorduri ale piesei simt în nări fumul stătut de țigară din internet cafe-ul unde mi-am petrecut multe ore de muzică sau religie, iar degetele încep să danseze pe W, A, S, D, tastele soioase cu care controlai acțiunea jucătorilor.
PS: FC Newsletter OST e un playlist pe care adun cântece dedicate fotbalului. Unele merg la petreceri, altele sunt bune ca să îți impresionezi tovarășii sau ca să ai pe ce să te emoționezi după câteva beri. Îl găsești aici. Va crește cu fiecare ediție. Primesc dedicații.
Legătura în direct la…
📷cover ediție: evz.ro
La noi în Bacău stadionul s-a transformat într-o ruină, e perfectă dacă vrei să tragi câteva cadre dintr-un film de groază s-au daca ai nevoie de un decor pentru un joc a carui acțiune se desfășoară undeva după sfârșitul lumii. Echipa locală de fotbal a murit odată cu pierderea mandatului de primar de către Sechelariu,au dispărut și banii de la primarie(care țineau echipa pe linia de plutire) și puținii sponsori de ocazie.Problema a fost modul haotic în care era condus clubul de către primarul-patron,cu tot felul de combinații și blaturi făra legătura cu realitatea fotbalistică.Acum avem o "academie" care pare a promite ceva-ceva dar mai e mult până departe.Stadionul? Deocamdată multe promisiuni și studii de fezabilitate(3 primari și 3 studii),nimic concret înafară de interesele celor care au bucăți mari de teren viran în jurul stadionului și care fac deocamdată joc de glezne pe lângă primărie în speranța că aceasta se va hotărî la un moment dat ce va face cu ruina din mijlocul orașului.
În Putna, la bunica mea în sat, s-a construit un stadion de 3 milioane de euro, cel mai modern din județul Suceava, echipa fiind în liga 4a. Se vrea a fi o rampă de lansare pentru copiii de la Academia Mihai Roman. Rămâne de văzut câți vor ajunge prin Liga 1.